در مقایسه با سه ماه پیش
قیمت نفت نصف شد
تا سه ماه پیش که رشد شتابان قیمت جهانی نفت به یک روند عادی تبدیل شده بود و میرفت تا مرز 150دلار را نیز در نوردد، کمتر کسی به خود جرات میداد تا حتی تصوری از یک روند معکوس را آن هم برای چشماندازی بسیار کوتاه مدت به مخیله خود راه بدهد، چه رسد به اینکه بتواند آن را ابراز کند. اما برای غلبه بر این افسانه که دیگر دوران نفت ارزان به سر آمده است، گذشت تنها سه ماه کافی بود تا روزی مثل دیروز فرا برسد که در آن، خوشحالی نفت 70دلاری برای مصرفکنندگان جایگزین شادکامی سه ماه پیش نفت 145دلاری برای تولیدکنندگان شود.این روزها، روند سقوط به همان اندازه عادی شده است که روزگاری رشد شتابان، عادی شده بود و بحران جهانی که حداقل برای یک سال آینده چشمانداز بهبود سریع آن بعید به نظر میرسد، چونان موتوری برای هل دادن نفت در سراشیبی سقوط عمل میکند.
نشست اضطراری اوپک
افزایش سرعت سقوط باعث شد که تولیدکنندگان اوپک به یک نشست اضطراری بیاندیشند که بلافاصله زمان آن مشخص و قرار شد در پایان همین هفته گردهمآیی چارهاندیشی تشکیل شود. اکونومیست پیشبینی کرده است که کاهش سریع قیمت نفت باعث متحدشدن تولیدکنندگان حول ضرورت کاهش عرضه نفت برای جلوگیری از تداو م سقوط قیمت شود. اما آیا برخی تولیدکنندگان نفت که در چند سال اخیر اقتصاد خود را به نفت گران معتاد کردهاند، آمادگی همراهی با چنین تصمیمی را خواهند داشت که باعث کاهش مضاعف درآمد آنها از محل کاهش فروش(علاوه بر کاهش درآمد از محل کاهش قیمت) خواهد شد؟
اقتصاد ایران و نفت ارزان
اگرچه برخی گمان میکنند که بحران اقتصاد جهانی تاثیری در اقتصاد ایران ندارد، اما ظاهرا این افراد فراموش کردهاند که عمود خیمه اقتصاد ایران تکیه بر بشکههای نفت دارد و به قول قائم مقام بانک مرکزی، افت قیمت نفت به مثابه زنگ خطری است که به صدا درآمده است. البته وی تاکید میکند که ذخایر ارزی کشور درحدی است که نیاز وارداتی کشور را برای بیش از یک سال پاسخ میدهد اما هشدار میدهد که با توجه به حجم قابل ملاحظه نقدینگی، رفتارهای سوداگرانه و عواملی از این دست باید مراقب پاشنه آشیل در بازار ارز بود.وی به برخی از تدابیر اتخاذ شده نیز اشاره کرده است که تخصیص 70درصدی بودجه عمرانی از آن جمله است. آیا این تدابیر کافیاست؟
کلمات کلیدی: